Trieszt – 70 km autóval. A Miramare kastélyt Ferenc József öccse Maximilien építtette, a bécsi Schönbrunn kastély mintályára. A kastély minden ablaka a tengerre néz.

Horvátország felől Koperon áthaladva jutunk el az Osztrák-Magyar Monarchia kikötővárosába Triesztbe, mely 500 évig osztrák uralom alatt állt, így a monarchia építési stílusának legjellemzőbb jegyeit viseli magán. Ha az autóúton megyünk be a városba el kell haladni a nyomasztó kikötő mellet, ahol éjjel-nappal hatalmas lángoszlopok jelzik a 100 éves vaskohók  jelenlétét.
A városon belül a Yacht-kikötőt, majd az Unió pénzéből felújított Halpiacot látjuk. Közvetlen ezután egy hatalmas tér következik, a legszebb középületek, városháza, kis belső csatorna csónakkikötőkkel. Továbbhaladva a színház, vasútállomás, előtte a Sziszi térrel. Északnak átvezetünk a luxusnegyede, B.O A tenger, jobb oldalt klasszista paloták találhatóak.

Miramare-kastély

Amit igazán érdemes megnézni az a Miramare kastély ami egy 19. századi romantikus palota és díszkert. Habsburg Miksa főherceg és felesége Sarolta részére épült isztriai fehér márványból az azóta már Olaszországhoz csatolt Trieszti öbölben. A 22 hektáros tengerparti parkot teljes egészében a főherceg tervezte. Területét számtalan trópusi növénnyel telepítették be.
A kastélyt 1955-ben államosították és jelenleg múzeum működik benne, páratlan kilátást nyújt a szikla csúcsáról az egész vidékre és az adriai tengerre. Az egész palotát olasz stílusú látogatható kert veszi körül, amiben a világ minden tájáról összegyűjtött növények találhatóak.
A parkban számos botanikai faj és fontos szoborgyűjtemény található. A szobrok a park ösvényei mellett elszórtan lelhetőek fel. Figyelemre méltó a helyreállító istálló is, melynek földszintjén időszakosan kiállításokat tartanak, hasonlóan a régi üvegházhoz, és a kisebb méretű kastélyhoz.