Rovinj Horvátország egyik leglátogatottabb műemlékvárosa

Rovinj

Rovinj – A 13 000 főt számláló Rovinjt sokan Isztria legszebb városának tartják. Mindenkinek más és más nyeri el a tetszését. Valóban nagy különbség van a keleti part gyöngyszemei, az impozáns villáiról híres Opatija és nyugati oldal velencei hangulatú, nyüzsgő kikötővárosa Rovinj között. Akik Isztriára látogatna a két város megismerése közben két teljesen különböző kultúrába nyerhetnek betekintést. A város olasz stílusát és hangulatát mindmáig megőrizte. A mai napig jelentős olasz népesség él a városban. A velencei uralom idején a város folyamatosan fejlődött. Innen szállították a köveket Velencébe. Isztria városaihoz hasonlóan itt is a halászat jelenti a legfőbb megélhetési forrást.

Szent Eufémia Templom

A kacskaringós, szűk utcákon érhetjük el a város legnagyobb jelképét a barokk stílusban épült Szent Eufémia Templomot, ami a 18. században épült (ekkor még Rovinj Velence flottájának védőbástyája volt). A templom Isztria legnagyobb barokk stílusú templomi építménye. Legnagyobb tornya 57 méter magas, ami egyben Isztria legmagasabb harangtornya. A torony csúcsán helyezkedik el Szent Eufémia kicsiny szobra, ami a tengelye körül forogva több mint 300 éve segíti a halászokat az időjárás előrejelzésében. Úgy tartják, ha a tenger felé néz akkor jó idő várható, ha a szárazföld felé akkor esős, viharos. A toronyból mesés kilátás tárul a városra, ahonnét még Velence is látható.

Óváros

Rovinj városa más városokkal szemben összehasonlíthatatlan élményeket ad. Utcái szűkek, kanyargósak és macskakővel lerakottak. A régi házak között felejthetetlen romantikával fűszerezett élményben lehet részük az ide látogatóknak. A magas és keskeny lakóházak nagyon közel egymással szemben helyezkednek el. A homlokzatukon reneszánsz, barokk és neoklasszicizmus stílusok nyomai is megtalálhatóak. Úgy tartják, hogy a házak között sétálva valóságos időutazásban lehet részük a turistáknak.

A Vörös Óratorony (Tito Tér – Főtér)

A jellegzetes Vörös Óratorony a kikötőben található, ami fogadja a hajóval érkezőket. Tagadhatatlan Velencei hatások látszanak rajta, amit főleg a homlokzaton található oroszlán igazol. Az egész tér egyedülálló és káprázatos.

Rovinj fotógaléria