Tengerparti kirándulások Vrsarból

Tengerparti kirándulások Vrsar városából. Legyen részese egy fantasztikus élménynek.

Tengerparti kirándulások Vrsarból

Limski fjord – 200 m-es hegyek közé 3 km hosszan beékelődő 30 m széles fjord – természetvédelmi terület. Autóval és hajóval egyaránt megközelíthető.

 

Rovinj – Horvátország egyik leglátogatottabb műemlékváros, oroszlános óratorony, 1678-ból palota, mely ma Városháza. Az olasz jellegű városka legmagasabb pontján a Szent Euphemia bazilika. Kocsival 20 km, hajóval is megközelíthető.

 

Pula – A városról szinte mindenkinek az Amphiteatrum jut eszébe.

Pula az Isztria gazdasági, kulturális, oktatási központja, de közögazgatásilag a félsziget központja Pazin. A rómaiak már az első században letelepültek a védett öbölbe. Az ő emlékület örzi az Amhiteátrum,a Sergius diadalív és a Forum Augusztus templomával. A horvátok által csak Arénának nevezett Amphiteátrumot  Krisztus előtt 30 és 14 között építtették mészkőből  72 árkáddal közvetlenül a tengerparton. Manapság egész szezonban koncerteket és filmvetítéseket tartanak itt. A küzdőtér alatti kiállítótermben az Isztria bor és olivakulturáját mutatják be. A Sergius diadalívét időszámításunk előtt 27-ben emelték a Sergius család dicsőségére. Augusztus császár templomát az első század legelején építették. Magas alapzaton hat korintoszi oszlop áll.

Pula városa nem alkalmas strandolásra, ehhez messzebb kell autózni.  Vrsarból 50 km az út részben fizetős gyorsforgalmin.

 

Porecs – Az adriai tengerpart legjelentősebb műemlék városa, a világörögség része. A rómamiak idő előtt 178 és 129 között véres háborúban foglalták el az Isztria területét. Az 1. században Tiberius római császár idejében a település már városi rangot kapott. A várost már a római korban is fal vette körül. A 3. század idején keresztény szentélyeket építettek 313-ban pedig Parentium püspökség lett. A főutcán gótikus és barokk paloták. Az Euphrasius bazilikában bizánci mozaikok. A harangtornyot és a püspöki palotát a XV. században építették. 10 km Vrsarból autóval.

 

Motovun – olasz nevén Montona kisváros a Mirna folyó déli oldalán egy domb tetején épült. Gyalog is fel lehet sétálni, több mint 1000 lépcső vezet fel a városközpontig, de fél óránként megy fel busz is. Az óváros a XIII XIV században épült három városfallal körülvéve. A városfalon végig lehet sétálni, csodálatos kilátás nyílik a Mirna folyó völgyére, az ember azt hiszi, h. Toscanaban jár. Motuvun nagyon sok fiatal iparművésznek lett az otthona, csodálatos kerámiák, finom mintázatú ékszerek kaphatók. A leghíresebb mégis a szarvasgombáról, és az olivaolajról.

 

Trieszt – 70 km autóval. A Miramare kastélyt Ferenc József öccse Maximilien építtette, a bécsi Schönbrunn kastély mintályára. A kastély minden ablaka a tengerre néz.

 

Posztojna – 110 km-re Vrsartól Szlovéniában. Középeurópa legnagyobb és legszebb csepkőbarlangja. A látogatókat vonat viszi egy szakaszon. Útban hazafelé érdemes beiktatni.